Stell av Lundehund

Snuten: skal ikke renne. Men om den er kald eller varm er ikke avgjørende for om hunden er frisk eller syk.

Tenner: valpetennene (28 stk) felles fra valpen er ca 5 mnd frem til 7 mnd. I noen tilfeller må man trekke melketenner som ikke felles selv, for å unngå feilstilling eller andre skader i munn.

På Norsk Lundehund foretrekkes saksebitt, men tangbitt og moderat underbitt aksepteres også. Premolarmangel på begge sider i begge kjever godkjennes. (Mtp utstilling).

Det kan være en fordel å lære hunden å få pusset tennene for å forebygge tannstein. Tannstein kan også fjernes hos veterinær, men da under sedasjon (sovende).

Øynene: Lundehund har gjerne naturlig noe rennende øyne. Tørk daglig bort fra øyekroken.

Ørene: Skal være hudfarget. Ikke lukte vondt. Trenger normalt ikke å gjøres noe med til daglig.

Klør: Bør klippes en gang hver fjortende dag eller minst en gang i mnd. Vær nøye med å klippe ekstraklørne da disse ofte ikke slites like naturlig som de andre.

Penis: Det er normalt med noe sekret her. Dette beskytter mot infeksjon, at ikke bakterier kommer inn. Det skal imidlertid ikke dryppe av penis. Rådfør deg med veterinær om det drypper i fra penis - noen ganger trengs det en forhudsrens, mens i andre tilfeller kan det være snakk om forstørret prostata.

Vulva: Tispen får blodig utflod under løpetid, og hovner gjerne opp samtidig. Kommer det utflod utenom løpetid, kontakt veterinær for å forsikre deg om at det ikke er livmorbetennelse. Løpetid kan forventes to ganger i året. (+/-). Med ca 6 mnd mellomrom.

Patter: Tispen kan få melkeproduksjon to mnd etter løpetid uavhengig av om hun er drektig eller ikke. Ikke klem ut melken, unngå at tispen slikker seg. Går ofte over av seg selv (inbildt svangerskap), men ved noen tilfeller må man få stoppet melkeproduksjonen - kontakt veterinær ved tvil.

Analkjertler: Sitter på begge sider ved innsiden på analåpningen og tømmes naturlig av seg selv. Imidlertid kan de bli betent, spesielt etter en periode med diare, og må tømmes manuelt. Du kan lære å gjøre dette selv, eller få en veterinær til å gjøre det. Det lukter PYTON av sekretet som skilles ut fra analkjertlene, noe man ofte kjenner når hunden blir redd/sterkt stresset.

Pels: ukentlig børsting er mer enn nok. Selv børster jeg hovedsakelig i røyteperioden.

Bading: Jeg bader minst en uke før en utstilling, om jeg i det heletatt gjør det. Virker som pelsen er ganske "selvrensende" så jeg bader kun ved behov. Men kan skylle pelsen i vann av og til utenom, for å få av litt døde hår. Som "shampoo" har jeg en forkjærlighet for å bruke rå eggeplomme. MÅ skylles godt ut. Dette syntes jeg hjelper godt i mot flass.

 

 

Ved diare

 

Selv har jeg brukt Zoolac når det har vært nødvendig. Denne skal gis hver 6.time til ønsket effekt.

Alternativet er Promax, som kun gis en gang i døgnet i tre dager.  Imidlertid inneholder denne 50,5% råfett

HUSK: ikke alt er IL fordi om lundehunden får diare en dag, men noter likevel når det startet etc slik at veterinæren har sykdomsbildet dersom det mot formodning skulle utvikle seg til noe mer enn harmløs løs mage.

På voksne hunder over 12 mnd er det ikke lenger vanlig å gi ormekur uten å få påvist at hunden har orm. Ved mistanke og/eller langvarig diare tar man med seg avføringsprøve til veterinær. Du må samle avføring over 5 dager, fordi enkelte parasitter som eks gardia ikke skilles ut i avføringen daglig. Prøven sendes så inn for analyse.

Trim og mosjon

Lundehunden trenger minst like mye mental stimuli som fysisk mosjon, om ikke mer.

Søksøvelser virker som en soleklar favoritt aktivitet.

Som valp skal den naturlignok ikke gå lange mosjonseringsturer, men som voksen kan den fint være med deg en hel dag på fjellet eller i skogen uten å blunke til tross sitt karakteristiske og snodige ganglag:

Lette og elastiske. Egenartede, veivende forbensbevegelser, noe trange bakbensbevegelser.

Men likevel takler den også dager i ro, med flokken samlet rundt seg. Den hendige størrelsen gjør det ofte enkelt å ta hunden med seg de fleste steder:

Hannhunder: 35-38 cm (7kg) Tisper: 32-35 cm (6kg)

Sykdommer

Hårløse flekker

(hentet fra Norsk Lundehundklubb sin side):

Noen lundehunder får hårløse flekker i perioder.

Hårsekkmidd eller allergi er de vanligste årsakene, men i noen tilfeller kan hårløse flekker være tidlige tegn på Intestinal Lymfangiektasi (IL) eller Pseudopelade, les mer om dette på siden Lundehundens helse.

Les mer på hjemmesiden til Norsk lundehund klubb: http://lundehund.no/

 

Rasen er generelt en svært frisk rase. Det finnes spreke Lundehunder på 14 år. Så 10-12 år bør man kunne forvente at den blir.