Anatomiske særtrekk:

Spesielt for lundehunden er ekstra-tærne. På forlabbene er det fem treleddete tær og en som er toleddet, mens det på bakbeina er fire treleddete og to toleddete tær. Til ekstra-tærne er det utviklet et godt muskelapparat, slik at de får en praktisk funksjon.

Det ytre øret kan foldes sammen, slik at det indre øret beskyttes mot skitt når hunden arbeidet i trange bergganger. Hunden har stor bevegelighet ved at skulderleddet er utformet slik at forbeina kan føres rett ut til siden, mens nakkeleddets fleksibilitet gjør at hunden kan bøye hodet bak på ryggen.

Bedømmelse av Lundehund

Ofte omtalt av dommere som en av de vanskeligste raser å dømme

Løse albuer og veivende bevegelser fram som er typisk for rasen, er gjerne noe man slår hardt ned på i andre raser. Men også på Lundehund er det variasjoner her, og hvor veivende er FOR veivende...

Trange bakbeinsbevegelser er også et særpreg hos Norsk Lundehund, som ikke er akseptert på en rekke andre raser. Men hvor trangt er FOR trangt...

Generelt på bevegelser kan man si at det handler om balanse. At hunden beveger seg balansert til tross for sin noe forundelige sære gange.

TRENING er derfor VIKTIG når man skal på utstilling... Du stiller ikke i en agility eller lydighetskonkurranse heller uten å ha trent først. Kun når hunden VET hva den skal gjøre i ringen, kan du få en hund som beveger seg balansert, når den har forutsetningene for det anatomisk. På sammevis kan du få ødelagt hele inntrykket av din hunds anatomi ved å ikke ha trent, for en utrent hund vil gjerne kave og veive i vilden sky.

Tenner: Flere raser aksepterer en og annen tannmangel på molarene. Men når det mangler på alle fire (oppe og nede, venstre og høyre side) kan det fort se noe voldsomt ut. Imidlertid er dette akseptert innenfor Lundehund iht standaren. Men foretrukket er fulltalling saksebitt. Noen dommere holder tilbake CK ved tannmangel, andre ikke. Personlig syntes jeg ikke det er merkelig at jeg kan få CK ene utstillingen, men ikke den neste på samme "feil". Da det handler om mer enn bare tenner når man dømmer, kombinert med dommerens erfaringer samt hvilke konkurrenter man har den aktuelle dagen i forhold til fortrinn og mangler.

eks. er du på en utstilling hvor flesteparten mangler tenner, mens din hund har fulltalling vil din skille seg ut. Og kanskje påvirke dommeren den dagen.

Er du på en utstilling hvor overvekten av konkurrentene også har fulltallig tannsett, vil ikke din skille seg nevneverdig ut på tenner. Men kanskje vil det avgjørende da bli om den har saksebitt eller er svakt underbitt (som forøvrig også er lov, men saksebitt er det som står som ønskelig).

Legge holdet bak på nakken: en egenskap man IKKE får eller skal få testet i ringen!

Bretter/lukker ørene: vanskelig å få vist i ringen og dømmes derfor ikke

Størrelse:  32-38 centimeter, vekt 6-7 kg. 

Kjønnspreg er viktig hos alle raser, også Norsk Lundehund.

Adferd: årvåken, energisk og livlig er det som står beskrevet og hva dommer forventer å bli møtt med i ringen. Er hunden din utrent eller har en dårlig dag, eller av andre grunner ikke oppfører seg som forventet blir premiegraden deretter uavhengig av hvordan hunden er hjemme.

Dersom du har en Lundehund med en tannmangel, og kanskje også en dårlig utviklet tå på en baklabb, vill ikke dette bety så mye når du står i ringen og kunkurrentene dine har halen mellom beina eller flukt adferd. Atferd vil nemlig være langt viktigre, da vi alltids kan leve med en hund i hverdagen som mangler en molar, men ikke med en hund som er livredd sin egen skygge...

POTENE er selve varemerket over alle varemerker. Standaren sier de skal være ovale, lett utoverdreide med minst 6 tær hvorav 4 inngår i støtteflaten. 7 tredeputer, idet den midtre, store tredepute er sammenvokst med mellomputen mellom 0. og 1. tå og således er forlenget bakover. Når hunden står i vanlig stilling på plant underlag, ligger vekten på tærnes tredeputer.

Bedømmelsen av dem kan variere veldig. Men tanken er at ekstratærne skal ha en funksjon. De skal kunne brukes til å gripe seg fast i ulendt terreng. Det er dette en dommer må se for seg i sitt indre når den bedømmer poter. Og ikke hvorvidt tærne rekker ned til bordplata!

Hva rasestandaren sier om diskvalifiserende feil: Hunder som viser tegn på aggressivitet og/eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.

Gruppe 5

Rasen Norsk Lundehund tilhører gruppe 5, spisshunder. Den er blitt mer vanlig å se plassert i gruppefinalene de siste årene, og enkelte har også blitt BIS plassert også Best In Show !

 

Rocky, Linesvikens Musken, fikk to cert i løpet av 2019 og trenger et stor-cert før han kan smykke seg med titlen Norsk utstillings Champion